Личен /бушкрафтърски/ комплект

Бях представил преди един бушкрафтърски комплект от две остриета /виж по-нагоре/ , който представих на един бушкрафтърски форум, но за съжаление интересът беше нулев.

Но лично мене такъв комплект много точно ми пасва  и затова направих един подобен и за мен, но вече от три ножа.

Това е „полевата“ форма на комплекта – така се носят 🙂

IMG_0869

Така са в разделен вид

IMG_0870

Детайл от монтажа на двете кании. Този набор от три остриета – двете големи са на обща кания, но може да се разделят като два отделни ножа и може да се носи на колана или да се върже отпред на презрамката на раницата, а малкото се носи на шията и винаги е подръка.

IMG_0873

Ето ги хубавците 🙂 Голямото мачетеподобно е от горната част на старо истинско китайско мачете от добра ръждавейка, второто е лична разработка с име Флагман 2 – също от ръждавейка О2 и третото е едно старо ножче, малко модифицирано, също от стомана О2.

IMG_0872

Голямото остие си е чисто късо мачете с всички ползи от любимите ми качества на мачетето – широко и яко острие, достатъчно устойчиво на вибрации, относително леко и много удобно за сечене на дребни дървета – отлични режещи качества.

IMG_0876

Средното острие по форма е много подходящо за пронизване на противник, но то е мислено за общо предназначение – само рязане. Скосът с малък ъгъл, както и малкият вторичен ъгъл правят режещия ръб леко нежен, за да не се ползва за сечене, но пък за сметка на това има убийствен ряз – лек и удобен за работа.

IMG_0875

Малкото ножче е малко сбъркана концепция, защото е с късо и дебело острие, много здраво и голям вторичен скос, което го прави удобно както за рязане на дребни неща, така и спокойно върху него може да се прави батонинг и да се цепят малки дървета за огън, което не може да се прави с горните две остриета. Но е удобно, защото е малко и седи удобно в ръката за дълга домакинска работа – може би в бъдеще ще го променя с подобно ножче, но с малко по-различна форма на острието, с по-малко коремче на режещия ръб, но ще остане в същия формат,като това тук.

IMG_0874

И трите имат отлични режещи качества. Във форума ги бях нарекъл Набор за разчленяване, състоящ се от Разчленител, Разфасовател и Обезкостител 🙂  Та този комплект върши работа за кратък и дълъг преход и престой сред природата, като е елиминирал нуждата от носене на брадва – зер, не предвиждам да подлагам тЕлото си на изживяване в стил Беър Грилс, и този набор е за мое лично ползване,а не за клиент. Въпеки че много уважавам  и ползвам неръждавейките, за моите лични нужди избрах ръждясващите стомани и познавачите знаят защо – искат малко повече грижа, но режещите качества са отлични. То ще се види от снимките и видеото.

Малко снимки в експлоатационни условия 🙂

11728234_10206905003334632_1609589811_o

11745646_10206903235970449_239553752_o

https://www.youtube.com/watch?v=chfFoYVkL70

 

П.П. Общото тегло на трите ножа с каниите е 950 г .

Правя едно допълнение – средния по големина нож го правих още веднъж, като самостоятелен, и той е с име Флагман 2 …., защото е моя концепция и не е копие на друг майстор. канията му е малко по-различна, защото трябва да се носи самостоятелно …. :


Това са двата, моят е с простата кания

И понеже промените продължават …., последното, най-малкото ножче от комплекта вече не е част от него 🙂 Временно е заменено от едно друго ножче, което се пръкна в движение, като преработка на едно почти готово острие, което нараних по невнимание, и на клиента направих ново, а повреденото го преработих. Формата му е странна, силно неприета от колеги от форума ми, но… ; та острието е от стомана N690, чудесна неръждавейка, 3.5 мм е дебело, дръжката е от еленов рог, но най-противоречивото е че скосовете на двете страни на острието са различни. От едната е прав скос на нула, а откъм гърба е конвекс – това го правя за втори път. Такива ножове се правят рядко, защото трудно се приемат от обикновените ножари по ред причини, най-малкото защото поведението на острието при рязане е различно, в зависимост от хвата; да не говорим че за левичари нещата става още веднъж по-объркани. Но за моите нужди реших че това скосяване ми харесва, ползвам го вече, а най-вече – такова острие се точи много лесно, защото – от конвексираната страна не се гони ъгъл на заточване/познавачите знаят защо/, а от другата страна се заточва целият прав скос, което е много лесно. Обясненията станаха малко сложни за обикновен читател, ама то си е и сложно 🙂 Който може – да се ориентира по снимките.

 

IMG_20151220_003039

IMG_20151220_002844IMG_20151220_002910IMG_20151220_002943

IMG_20151126_213905

IMG_20151126_214009IMG_20151126_214043

Comments
2 коментара to “Личен /бушкрафтърски/ комплект”
  1. Кольо каза:

    По едната милост божия притежавам изработен от майстор Гого такъв тандем от две сечива – голям нож тип мачете и малък нож от Д2. Само суперлативи мога да кажа. Използвам комплекта при полевата си работа. При правенето на трансекти през обрасли участъци използвам големия нож за да кастря подлес и ниски клони. Нося го с дръжката на долу на халката на лявата презрамка на раницата и имам лесен достъп с дясната ръка до него. В бивака или лагера го нося на колана и тогава използвам приоритетно малкия нож, който при това е конвексиран от едната страна и флат от другата, така, че когато ми се налага да правя федър стик, ножът не влиза в дълбочина на дървесината а прави много хубава стружка.
    Мога да кажа, че моделът е много премислен, много ергономичен и перфектно направен!

Вашият коментар