Голям нож за – по навънка :)

Този нож, като форма и размери, е един голям обикновен нож, предназначен за груби работи при лов, излет, бушкрафтене и пр. Интересното в него е стоманата, а тя е Multi-Layered Steel (Takefu Suminagashi) No. 719610/11. Ето и бланката с всички данни термообработка:

Multi-Layered Steel

Накратко, стоманата е ламинат – в средата е вложка 1.5 мм от стомана „Такеши бяла стомана“ каквото и да значи това, а от двете страни има по 11 слоя незакаляема нисковъглеродна стомана. Размерите на разполагаемата шина бяха 200х20х6 мм, което означава че за да стане на острие с 30 мм ширина например, шината трябва да се разкове или валцова на топло. Голяма благодарност на колегата Петър Генов /дядо Благо/, който се справи професионално със задачата. Уточнявам за незнаещите, че при изковаване на дамаскови остриета с вложка за режещ ръб, обикновено дебелината на вложката 5-7 мм, а в моя случай трябваше да се изкове шината, като вложката от 1.5 мм задължително трябваше да остане в средата по цялата дължина на режещия ръб, както и да остане достатъчна дебелина за да стане качествен режещ ръб. Задачата беше изпълнена отлично.

Оттам нататък беше моята работа – острие, гард неръждавейка, дръжка тик и кания от телешки бланк.

Малко снимки

IMG_0985

шарки след ецването – във вторичния скос на режещия ръб в черно е вложката, както и на гърба на ножа; логото на всичките ми стомани досега е черно, но тука падна цял слой и логото е бяло 🙂 ;

 

IMG_0994

 

 

 

 

Comments
One Response to “Голям нож за – по навънка :)”
  1. lov каза:

    Благодарско на майсторите. Въпреки първоначалния скептицизъм и терзанията какво ще излезе мога да кажа само че стоманата е уникална като качества. Нож който да държи толкова дълго ряз след свинска четина не съм имал.

Вашият коментар