УЧАСТИЕ В БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ “БЪЛГАРСКИ НОЖ”

 

Това мероприятие се проведе във форума knivesbg.com, където участвам. Първоначланата идея беше да е само канкурс с това заглавие, но впоследствие конкурсната част остана, но цялото мероприятие се преориентира в един благотворителен търг. Наш колега и личен приятел – Евгени Димов е професионален гравьор от Сопот и  живее и работи там. И както много му отива, с един чист възрожденски устрем, той прави класове за обучение в гравюра на малки деца от града, които имат интерес към тази дейност. Естествено всичко това се прави безплатно, с много ентусиазъм и с лишаване от лично време; тези класове вече са няколко и се провеждат от миналата година. Та така и нашият конкурс направи завой и стана благотворителен търг , като всички средства от продажбите ще отидат за „материална база“ за тези деца.  И понеже Евгени е много активен, той увлече и свои колеги в тази дейност и се отвориха още няколко класове – по художествена дървообработка, тъкане и пр. Аз цитирам всичко по памет, но накрая на въведението си ще добавя всички линкове, до които имам достъп, и ще ги постна. Разбира се, при завършване на класовете се дават художествено изработени грамоти, правят се снимки за архива и пр., но вие ще ги видите сами.

Така:

Личният сайт на Евгени:  http://www.dimovengraving.com/

Линк „деца в работилницата“: http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=4366

Линк за групата във Фейсбука: https://www.facebook.com/groups/394628460621498/?fref=ts

А ето и моето представяне във форума:

Ще кажа няколко думи повече, защото мисля, че културният пласт в това наше скромно начинание – също е важна част от конкурса, и ще е хубаво колегите с характерни изпълнения също да направят накои исторически и функционални заметки към миналото. А това ще подобри и „интонационната среда“ с оглед по-успешните продажби!

Тъй като конкурсът е за „Български нож“, което се оказа едно трудно за дефиниране понятие, аз избрах нещо, което не носи някакви автентични нашенски белези, но поне е било масово използване в домакинствата. Това е така наречения „грошлак“, не ви лъжат асоциациите – идва от това, че е струвал един грош. Както обясни уважаемия колега Магнус, масово са се правели и от счупени през войните остриета – с две думи, правено и е ползвано по нашите земи. Копирах точните размери от едно истинско изкопано ръждясало с изгнила дръжка ножче – ето ми го и модела. Но оригиналчето е ковано, от някаква ръждавейка, има и канал за оттичане на кръвта :) , и рогова дръжка с изтънен танг при коването – моето е от шина, 4х13, и дръжка от биволски рог. На кованото острие тангът беше изтънен – подозирам за икономия, аз не изтъних шината, но изтъних чирените, за да стане тоя странен силует, трапецовидно стесняваща се надолу дръжка – така усещането при хващане е същото както на оригинала. По принцип тия ножета нямат кания, щото основно са ги ползвали в кухнята, макар че така заточеното острие може да върши и други задачи. И понеже е конкурс и няма нож без кания, му направих дървена кания, покрита с кожа – така острието седи в канията хем затегнато, хем няма опастност от порязване, кичозната украса е мое виждане. Характерно за ножчето е неговият гард, който е от две пластинки, които и аз запоих с калай, както са правели навремето – този гард пази дръжката от замърсяване, лесно се чисти и пр.

Последно – тези които са гледали онази филмова поредица за българския нож, от конкурса в Етъра през 2009 г., са видели грошлака – там една от задачите на участниците в конкурса е била да направят точно копие, на един автентичен грошлак.

Технически данни:
стомана 4х13 – шина 4 мм дебела, гардът също е неръждавейка; обща дължина 25 см, като дръжката е около 10 см.

Ножът е заточен на камъни и в този си вид, който го вземе може веднага да то пусне в употреба и няма да сбърка *BRAVO* Слагам му цена 40 лв.

Изображение

На тази снимка се вижда направеният от колегата Петър Генов грошлак, на горецитирания конкурс в Етъра :)

Изображение
П.П. Цялото е дълго 25 см.
Подозирам, че дидо иска да види сложния гард…, да, това са две пластинки и аз съм ги запоил с калай, както са правили едно време; освен това на кованото тангът беше изтънен – подозирам за икономия, но аз няма да изтънявам шината, та изтъних чирените, за да стане тоя странен силует – ама така е на оригинала. те ти снимки:

Изображение

Начална цена: 40 лв.

Малко снимки: http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/groshlak.792016

 

Comments
2 коментара to “УЧАСТИЕ В БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ “БЪЛГАРСКИ НОЖ””
  1. magnus каза:

    Ще пиша после, че сега кося райграса…
    …да ма не превари някой.
    За по-малко от 10 мин. реагирам, даже пожарната в Аляска не може за толкоз.

Вашият коментар