Нож на Доктора

Този нож също има предистория, изобщо май аз целият съм една предистория :)… Та това иде да каже, че формата на острието и размерът не са моя измислица, останалото – да. Доктора – е най-добрият ми приятел, хирург, на когото съм задължен много за много неща, но това е друга тема. Та, преди години, на Доктора някой му направи такъв нож, но с отвратителна права дръжка от текстолит с алуминиеви нитове. Аз я срязах, направих му нова дръжка и кания. Преди да му го дам прекопирах ножа са спомен, какво съм направил. След време този нож биде откраднат и аз реших да го направя наново – това е предисторията.

Ножът е копие на онзи, с тази разлика, че „онзи“ имаше трион на гърба и отварачка за бира, това говори много на специалистите 🙂

Ножът е със следните данни: острие дълго 16 см, дебело 4 мм и широко3.5 см; дръжката е 10.5 см; тежи 230 гр.

Стоманата е 4х13, стандартна ножарска неръждавейка – нищо по-добро от качествен кухненски нож; термообработката е по справочник. Тука има едно техническо „недоразумение“ – такъв голям нож предполага и „подканя“ към операция – сечене, но тази стомана не е най-подходяща за това. Но Доктора е рибар и ще бъде предупреден да ползва ножа по предназначение, а то е – с него да сече само главите на 40-килограмови сомове!

Съгласно терминологията – ножът е фултанг/острието и дръжката са от едно парче стоманена шина/, със сцепен гард и с пета. Петата и гардът са заварени към шината с аргонова заварка. Така ножът е максимално здрав. Чирените са от родезийски тик, напасвани без подложки от фибър или кожа, залепени с поксипол и занитени – нитовете също са неръждавейка.

Канията е от телешки бокс 3-3.5 мм дебел, оцветен с орехов байц, финишът е смес от восък, колофон и ленено масло, последно – един шеллак, затова е лъскава.

Има няколко филмчета, като последните две са едни особени тестове…. Краш-тестове по ножарската терминология – първият е с пускане на ножа на мозайката, да падне на петата си – това гарантира здравината на ножа при случайно изпускане на земята. Вторият тест е копиран от известния руски ножар Кузнецов; този тест показва добрата якост на ножа при тежко странично натоварване. Ето линк за първото видео, вижте и другите:

http://www.youtube.com/watch?v=lchE1JmgHW8

Ето и линк за снимките, те повечето са от производствената фаза, но ще ги допълвам с „художествени“:

http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/noj-na-doktora.652975

Вашият коментар