Краш тестове на стомана 1.2842 или О2

1-2842_4232

 

 

 

 

Стоманата О2 е чиста ръждавейка, инструментална стомана, предназначена за зъбонарезни инструменти и ножове за рязане на листова стомана до 6 мм дебелина. Особеното са двата процента манган в състава й. Горе са всички данни.

Но първо да поясня две неща за подрастващите колеги ножари и ножопритежатели:

първо – О1 и О2 са много близки по химически състав, но О2 е с малко по-широкоспектърно приложение и е по-издръжлива на стресово натоварване/според тефтерите на Сергей Ковачев, който я внася/ На въпросът ми – за какво им е на германците да правят две отделни стомани с толкова близък състав, той ми отговори, че германцити правят конкретни стомани за всяка отделна нужда, за да използват максимума на изделието; така и с Бекута, който аз рано отсвирих заради по-досадното обработване, а той е с отлични режещи качества….

второ – за ецването; нека младите ни другари се излекуват от примамливата мисъл, че ецването е панацея за ръждата; имам поне 10 рецепти за различен вид оксидиране – с различна цел, а усещам, че в търсенето на лесното – почва да битува мнението, че „щом стане черно“, значи е предпазено от ръжда… да ама не, може да е черно от железен хлорид, от различни киселини и отделните жидкости правят различни неща с повърхността на стоманата, да не говорим че самите стомани са с различен химически състав и жидкостите НЕ им действат по един и същи начин….. млади приятели……  Виж, за рисуване на хубави картинки и „хамони“ е чудесно…

А сега тестовете – след чупенето на съответните проби, взех че залепих парчетата на местата на лома – за да се види ефектът от чупенето. Както се очакваше – неотвърнатото парче се чупи като стъкло, няма откъртено парче и при залепването си остава напълно право; пробата отвърната на 180 градуса си остана с остатъчна деформация дъга и има откъртено праче по вътрешната дъга на огъването; третата проба, отвърната на 250 градуса – съответно по-голяма дъга и по-голямо откъртено парче. ЗНАЧИ – при огъването на коректно отвърнатите проби , те понасят известна пластична деформация, и в граничния момент на скъсването на материала, се откъсва и парчето, подложено на най-голямо натоварване; при повече отвърнатата проба това парче е по-голямо.

С прости думи ЗА ПОЛЗВАТЕЛЯ НА НОЖА това означава, че при екстремно натоварване на ножа, той ще се огъне, но ще остане здрав; вече при по-нататъшното варварство – ползвателят ще остане без нож :) , но все пак – ще бъде предупреден, че има шанс да остане с нож в ръка, макар и леко крив, но ще излезе от ситуация; щото нож без острие е като колело без спици, а… и пр.

Да повторя, че тези проби са от цялата дебелина на шината – 4 мм, а ако това е острието на ножа, което е по-тънко – то ще понесе повече изкривяване преди да се счупи и пр. …….

SANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERASANYO DIGITAL CAMERA



П.П. На долните две снимки са подравнени правите участъци на пробите за да с види добре нарастващата дъга…    :love:

Вашият коментар