Бушкрафтърски комплект

От известно време ми се е загнездила темата за бушкрафтърския нож, естествено че много мислих  :D и още мисля; и като се вземе предвид колко дълго сме предъвквали темата за универсалния нож, и след като порових доста из нета и се консултирах с професионални бушкрафтъри /Xenos/, реших да направя и своите разсъждения:

Не само у мене има смесване на буфкрафта и сървавйл темата, и то е естествено, щото те се припокриват в голяма степен. Излизайки от тая позиция, заключих, че ножовете трябва да са нито повече, нито по-малко от два, за да може да покрият най-широките изисквания, при положение че изключваме брадвата, бичкията и всякакви други уподобяващи мултитулове, търсим решение само за режещите инструменти. Та общо взето нещата, които трябва да се вършат с тия сечива са – освен приготвянето на всякакъв вид храна, другото основно е стъкмяване на удобства за лагера като разчистване на храсталак, премахване на пречещи клони, заостряне на колци, събиране на подпалки  и някакъв вид цепеници; и освен това лагерни занимавки с изработването на дребни удобства с материали от околността – например шишовете за месото  :D както и производството на артесания, за професионалните бушкрафтъри.

Моят няколкогодишен опит от борба с природата с използване на мачетета, ме убеди, че мачетето е един великолепен инструмент и не напразно се е наложил в ония години в ония места. Това което отсича мачетето не може да се отсече нито с брадве, нито с нож, еле па с голям тежък нож, та от всичко това, аз се ориентирах към някакво производно на мачете, което да осигури поне донякъде неговата дейност и да покрие тая част от дейността, която описах по-горе като разчистване и пр. И взех една конусна шина с ширина 6.5 см, 3 мм в дебелата и 1 мм в тънката части от нея скроих едно скъсено мачете, размерите не за разчетени от нещо – просто ги реших визуално и от това как ще стои в ръката. Това минимачете/още не съм дал име на тази моя рожба  :D / е доста по-леко от нож с подобни размери/. Та това ще е по-леко от 5-6 мм дебел нож, но шината е достатъчно широка и тежка за да има инертността на сеченето с мачете…. или поне така се надявам, без дръжка тежи 270 г, което не е малко – в ръката стои като един лек и дълъг кухненски сатър, но наточен като нож… А заточването ще си бъде точно като на мачете, този 1 мм в момента ще се заточи плоско-конвексно на височина 3-4 мм, както е мачетето, но дотогава има време.
Второто сечиво е вече закалено, то беше подготвено за един друг нож и някои ще го познаят, но го модифицирах, скъсих върха на ножа за да стане по-дебел, размерите са тия които се виждат, отново не съм гонил точна дължина, а просто визуално – малко е по-дълго от острие за белена на ябълка, но то ще трябва да дялка и доста по-сериозни неща; острието е дебело 4.3 мм, отпред е ромбоидно, скосът е прав, ъгълът в момента е точно 14 градуса и мисля така да е заточено сканди на нула….или почти  ;) Този ъгъл и дебелината ще дават възможност спокойно да се цепят подпалки с батонинг. Дупката на дръжката е даденост, но така или иначе ще има дупка за връв на това място. Дръжката ще е обло-яйцевидна, ще видя като я правя как ще ми хареса.
Засега мисля малкото да се закрепи върху канията на голямото, за да се води наистина комплект, но предвиждам и самостоятелна канийка за него, защото не е задължително да се носят в комплект. На голямата кания вероятно ще имплантирам и магнезиева запалка….

Пропуснах да отбележа , че е фултанг, което значи че ще е много здраво и сега се замислих, че може да му заваря някаква пета, за да разрешава бой с батонинг и по петата.

Нещата са правени в движение, така че не се впечатлявайте, че началният проект се променя…. ми то така ставата нещана обикновено при мене 🙂  Днес подготвях малкото ножче за заточване и попаднах на интересни клипове на един японец.
Та този японец има 750 клипа, все на ножарска и ловна тематика и говори на бавен разбиращ се английски. Той правеше множество експерименти със своите ножове, повечето Барк ривъри, всички бяха препрофилирани, заточвани и пр….. имаше и ддоста клипове за заточване и камъни , но не стигнах до тях. Та вниманието ми привлече клип за доработка на бушкрафтърски нож, и коментар на някои от нещата за които се ползва ножа. Та той беше заточил ножчето от едната страна прав скос, а от другата – конвекс… Идеята му е, че когато се дялка, например за федърстик, които се правят за лесно разпалване на огъня, е по-удобно откъм цепеницата да има конвексен скос, а правият скос от другата страна да е на линия за добре заточеното острие и пр.
Та това направих и аз, два различни скоса. Както се вижда на снимките, конвексът не е догоре, защото вече острието имаше право скосяване – важното е магическата идея :)

правият скос

SANYO DIGITAL CAMERA

конвексът – не се скива добре, ама нали го казвам :)

тука се вижда най-добре

SANYO DIGITAL CAMERA

 

Междувременно се оказа, че съм окрил топлата вода и има професионални ножове с различен скос, но общо взето не са нещо масово въобще.

Ето го завършеният проект

Подробности: идеите бяха много, например да се закача отпрез на презрамката на раницата със системата моле, но се оказа че на презрамките на раницата нема моле, така че там остана една къса щипка, която ще се закача стабилно на всякаква халка – а такива по раницата има. Малкото ножче също трябваше с щипка да се закача за голямото, с идея да може да се сваля и носи самостоятелно, но когато дойдох до щипките се оказа неудачен вариант, защото щипките са много стегнати и повдигат извънредно много двете сечива едно от друго и пр.; мина се на вариант заковаване на двете кании с три рапида. Ако някой вече се е запитал за какво са тия три дупки на канията на ножчето, ами точно за да може през тях да се заковат рапидите на втората кожа и пр. :)

SANYO DIGITAL CAMERA

 

Последни пояснения – кръглата халка на върха на канията е само за да покаже как ще се закачва щипката; на другия край, на стърчишката на кожата има една дупка с капса, където е червената връв, то е за да може да се привърже ножът и долу, когато виси само горе на щипката и се мандахерца при ходене. Цялото комплектче тежи 637 грама – не е малко, но пък са две остриета с претенции да вършат всичко :), дори без носене на брадвичка.

SANYO DIGITAL CAMERA

 

В заключение ще кажа, че сега ще потърся някой местен изявен бушкрафтер за да го натоваря със задачата да пробва тоя набор в полеви условия.

 

На снимките се вижда  че още не съм заточил голямото острие – то ще е заточено като мачете, нещо като нисък конвекс :) примерно късият завой на конвекса ще е на 1-1.5 мм от режещия ръб, докато на ножчето ще е обратното – там има бол дебелина и ще го вдигна…., за да стане много резливо, абе като 50 % сканди  :love:

П.П. Още нещо – канията на малкото ножче е симетрична, така щото ножчето може да се вкарва и по двата начина – както е удобно на ползвателя.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 

Мдаааа, аз получих обратна информация от тестовете в бушкрафтърския форум, и с две думи единственият  :D кусур се е явила тенденцията на отлитане на голямото острие при работа. При все че аз все още не съм отрязал и една клечка с това голямо острие, умозрително реших, че правейки го, съм го мислил за голям нож и дръжката му е ножоугодна. Та извадих мачетета и като им поопипах дръжките, нещата се изясниха – нова дръжка, дебела и яка, за хубав здрав хват. Ми тва е

И понешже като цяло е леко, в следващото изпълнение ще оставя гърба прав, с което ще внеса малко повече грамове, за сметка на елегантността на формата – но, това в онова и пр….

 

Comments
One Response to “Бушкрафтърски комплект”
  1. gogotattoo каза:

    Преместих този коментар тука, защото той се отнася точно за този бушкрафтърски комплект; а личният ми бушкрафтърски комплект е малко по-различен 🙂

    Кольо казва:
    14/02/2017 в 18:27 (Редактиране)
    По едната милост божия притежавам изработен от майстор Гого такъв тандем от две сечива – голям нож тип мачете и малък нож от Д2. Само суперлативи мога да кажа. Използвам комплекта при полевата си работа. При правенето на трансекти през обрасли участъци използвам големия нож за да кастря подлес и ниски клони. Нося го с дръжката на долу на халката на лявата презрамка на раницата и имам лесен достъп с дясната ръка до него. В бивака или лагера го нося на колана и тогава използвам приоритетно малкия нож, който при това е конвексиран от едната страна и флат от другата, така, че когато ми се налага да правя федър стик, ножът не влиза в дълбочина на дървесината а прави много хубава стружка.
    Мога да кажа, че моделът е много премислен, много ергономичен и перфектно направен!

Вашият коментар