ЧЕТИРИ МАЛКИ ДОЗЕРЧЕТА + едно

Този проект възникна, когато, тая пролет, един колега от Блейдфорума ми даде четири оригинални ножа на Боб Дозер. Стояха около месец при мен, копирах ги и най-вече ги премятах из ръцете си. Биографията на Боб Дозер е дълга, но това че цял живот е правил само ножове и остриета, е оставило точен отпечатък върху ножовете му – в частност тези четири. Изводът е един – всички ножове са страшно удобни за работа. Оттук нататък – вкусове много, разбирания също. И аз имам вижане – нищо ново, не харесвам дръжки от пластмаса/микарта/, както и кайдексови кании, но това няма нищо общо с чудесните ергономични дръжки и остриета.

Та, взех че започнах копия на тези четири модела.  Разлика първа – стоманата на Дозер е 3.5 мм, а моята е 4.2 мм и веднага ще кажа, че неговите са по-леки и по-удобни за работа. Просто в момента разполагах само с 4.2 мм дебела шина /не съвсем – виж + едно/. Втора съществена разлика – остиретата на Боб Дозер са вдлъбнат скос/холоу грайнд/, а моите са прав скос/фул флет/ – защо е така, ами не харесвам вдлъбнатия скос по много причини и нямам такова голямо работно колело,  около 35 см диаметър, и не мога технически да го направя. Имах опасения как ще изглежда правия скос, но след първото острие се оказа, че седи отлично и продължих. Друго няма, дървени дръжки, кожени кании, а – не ползвам корби-нитове, а обикновени от неръждавейка.

Его ги скроените остриета в съседство с оригиналите – няма да пиша точно моделите на Дозер, защото това не е интересно – той прави серии ръчно изработени ножове и моделите са важни, а аз правя отделни бройки, което ми хареса – да ги наречем „по модели на Боб Дозер“ и с това приликите се изчерпват 🙂 , да не си помисли някой , че тръгнала жабата да се мери с вола.

SANYO DIGITAL CAMERA

Ето докъде я докарах: Две малки дозерчета + едно

P1170952

Значи, от горната снимка това са средните два – с червената и с черната дръжки, третият, най-големият е така нареченото „+ едно“. Той е по визията на този с черната дръжка, но е модифициран сериозно по искане на колегата Ясен, за когото е ножа. По снимките долу лесно ще се ориентирате. Ето две картинки, да се види какво беше модифицирано:

SANYO DIGITAL CAMERA
SANYO DIGITAL CAMERA

Надолу пускам това което съм писал във форума, с малка редакция.

Няма да давам някакви данни за всеки, но ще се изкажа общо – средният и малкият са стоманата е 1.2379, дебела е 4.5 мм, което иде дебело за тези ножове, но от такава съм ги направил; големият е от CPM S35-VN, по памет и е 3.2 мм дебела, което е таман – този дизайн е по виждане на Ясен – по-дълго острие и по-голяма чупка между острието и дръжката. Дръжките – големия родезийски тик, а малкият е с чимшир. Чимширът е едно чудесно дърво, но не знам как ще се опази от цапане, макар че е намазан с наличните естествени материали – но те не включват „мат-лак“ :) Канията на малкия дойде къса с 1-2 см, но такова беше единственото парче жълта кожа, което имах :) . Остриетата са прав скос около 12 градуса, снощи ги заточих с вторичен скос 30 градуса – режат отлично. Като че ли CPM S35-VN се заточи малко по-лесно, в смисъл че косъмът сам падна – но за пръв път работя тази стомана, нека някой друг да каже така ли е. Термообработката е по тефтер – колкото пише на спецификацията, това и съм направил; както със закалката, така и с отпускането.   Само едно пояснение – ножчето с чимширената дръжка беше подложено на унищожителна критика от някои съфорумци*нинджа* , но го преживях :'(и на последната софийска сбирка колегите видяха, че дръжката е прибрана и заоблена, но…., прибирайки се от същата сбирка, реших, че и това не е достатъчно И свих чирените още, барабар с нитовете – който го е правил знае какъв к.р е, но нямаше изненади. Та в крайна сметка, това ножче беше намалено от всички страни – острието също и стана една лека 95% пропорция от оригиналните размери – ама си струваше  :P

Ето ги, те си имат имена: …. фотостудиото още е в процес на обучение….

Ясен Филипов


Сергей Ковачев


Иво Тодоров


П.П. След година време този нож претърпя „пълна промяна“ и стана с дръжка „Сваровски“ – бял кориан с циркони ….. нема шИга 🙂

Допълвам поста с последните два дозера:

Това е копие на модела – К4 Streight hunter,  експериментирах с копие на кайдексовата кания на Дозер, но от кожа. Получи се – ножът се вади по същия начин – с опора на палеца и излиза и влиза безопасно, но въпреки всичко – не щрака  ;) Формовах канията едностранно – доколкото позволява тоя бланк, за да не затяга при слагането на колана – пробата показва, че ножът стои стегнат и се вади по правилата – единствено, при нанизване на колана е по-добре за се извади ножа, както се нанизват и кобурите с пищовите.  Направих снимките сега, преди мазане, но ето и последните. Дръжката е от африканското дърво „Афзелия“, или с името, с което върви при екзотичните паркети – „дусе“ – doussie.

Ето и хубавите снимки, горните са като блондинките в банята – тази ръка ми е дясната 🙂

А това е последният – той копие на модел K5 King’s River Skinner
На този дръжката е руски бял ясен, много отчетлива шарка. Канията е вече втори вариант на кожена кания, копие на кайдексовата. И тая не щрака, но ножът е съвсем устойчив и лесно се вади с една ръка.

Comments
4 коментара to “ЧЕТИРИ МАЛКИ ДОЗЕРЧЕТА + едно”
  1. magnus каза:

    А само дръжки правите ли Големий, или е под нивото Ви?

  2. Vera Bonkova каза:

    здравейте, откъде се снабдявате с афзелия за дръжките на ножовете?? Лек ден

Вашият коментар