Класически ловджийски ножове – Solingen

Original Buffalo Skinner

Наскоро реставрирах два такива ножа – на остриетата пише Original Buffalo Skinner. Двата ножа са от различни фабрики в Солинген, това е била практиката навремето, остриетата имат много малки разлики – например черният е с 4 мм по-тесен при гарда/но е по-запазен 🙂 / Купих само остриета от Ebay – те са от карбонова стомана и ръждясват. Дръжките има бяха повредени, видът им беше лош – вижда се на снимките. Остриетата имаха ръжда и пълното им възстановяване беше невъзможно, затова реших дръжките и каниите да отговарят на остриетата.

В моя форум имаше малка полемика защо не съм пуснал гардовете по-дълги, както е – пак класиката; тези гардове, по мое мнение, са отвратителни, защото са тънки и могат да наранят ръката в някой момент. Освен това са само една проста права пластинка, която не е в хармонията на ножа – лично мнение. Тези гардове се виждат на снимките на ножовете, както дойдоха от Ebay.

Този с кафявата дръжка е на брат ми, на него направих класическа дръжка и кания. Този с черната дръжка и кания е мой – за него проявих творчество, по мой вкус. Махнах алуминиевата пета и направих месингова, оформих дръжката да е по-ергономична и канията няма нищо общо с класиката. Важното е, че канията отива на острието, лесно се откопчава и вади ножа с една ръка, което влиза в „класиката“ на тези ножове.

Ето линк към снимките: http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/original-buffalo-skiner.420133

П.П. Преди доста години имахме вкъщи един такъв нож. Той нямаше никакъв гард, дръжката започваше направо с първото гьонче./само за информация/

П.П.1 Съжалявам за лошите снимки, но това ще бъде поправено.

Comments
4 коментара to “Класически ловджийски ножове – Solingen”
  1. Евгени каза:

    Кафявата ръкохватка е със шеллак, черната само с масло ли е пропита?

    Мисля че снимките не са чак фатално лоши и дават добра представа…

    Това за гардовете по принцип го намирам за леко попресилено. Не знам каква е статистиката за порязани ръце по причина липса на гард, но не вярвам процента да е висок. Факт е че доста работни ножчета и ножове са без гард и това ни най-малко не притеснява собствениците им. За боен нож разбирам да е задължително.

  2. gogotattoo каза:

    Позна за дръжките – бях лъснал и черната, но не ми хареса, нали за нея те питах как да сваля лака. А за гардовте – виж, че и двата, в оригиналния си вид, имат тия отвратителни пластинки – нимоа го разбра : )

  3. gogotattoo каза:

    Евгени, ти ли си свалил снимката с дедото от Box-а доле вдясно; щото клюкарката ме извести……

  4. Евгени каза:

    Ей пак ме хвана, смъкнах я за евентуални фотогаргари за в бъдеще, а и да проверя как се поддава сайта на ентеУектуаУни кражби. Става , но се засича на момента 😀

    Тези ламаринки с претенцеете да бъдат гардове, оригиналните наистина са грозни

Вашият коментар