Твърдомер с топче – DETROIT HARDNESS TESTER

Това е един твърдомер по скалата на Рокуел – DETROIT HARDNESS TESTER. Много просто устройство – тръба със скала, един магнит в горната страна на тръбата. Като се обърна наопаки магнитът задържа топчето, уредът се фиксира върху повърхността и с едно бутонче се освобождава топчето; по височината на отскока се мери директно твърдостта. Скалата е до 65 Рокуела, което означава, че остриетата на Силвъра и на Ясен няма да ги хване 🙂 Това беше шега. Удобството е, че меренето не оставя следи по основата – освен една минимална ямка от съчмата, но не е дупката от диамантената призма. неудобството е, че трудно се фиксира едно острие, за да може да бъде измерено, но все пак това е контролен уред.

Попадна ми една калибровъчна плочка и с нея направих това видео, за да се види как отскача топчето – много е забавно. Измерването показа малко под 60 Рокуела. С този уред си проверявах чуковете – истинските чукове са с добра твърдост. Разбира се повърхността трябва да е полирана, за да бъде измерването точно. Моята плочка почти няма ненаранен участък, така че подозирам, че е била точно 60 Рокуела.

Обещавам да допълня и снимки.

Едното видео ми го направиха със забавен каданс, за да се види отскокът, а другото е в реално време/риъл тайм 🙂 /

http://www.youtube.com/watch?v=R3lCk1jonbM

http://www.youtube.com/watch?v=C2ERReOfgPc&feature=mfu_in_order&list=UL

Записът е лош, защото скалата е в стъклена тръба, па няма как да го осветиш, ни да фокусираш – ама се разбира.

Comments
8 коментара to “Твърдомер с топче – DETROIT HARDNESS TESTER”
  1. Евгени каза:

    Това е принципът, обаче не е много ясно останалото
    Очаквам снимки на опитна постановка, височина на пускане, маса на съчмата и т.н.

    Иначе е доста примамлива идеята за замерване на твърдост в домашни условия, и то със елементарна база.
    Не знам колко е точно, но +/- 3, 4, Рокуела мисля че не трябва да ги правим на въпрос.

    • gogotattoo каза:

      Абе Евгени, при 78 рокуела, кой ще ти гледа 3 – 4 разлика… ти хубаво питаш за размери и данни, ама това си е прецизен инструмент и е произведен на определено място; височината е каде 25 см, ама съчмътъ – ибъ ли му мамата, она е специална, ама нали скиваш как подскача, като такоа. направих снимки, ще ги кача и ще пусна линк към този пост, там нещата идат по-ясни. И специално за тебе ще има галерия за многото рЪце.

  2. kova4ev каза:

    Всеки Рокуел е от значение! И фрази от сорта на: „подозирам, че е била точно 60 Рокуела.“ си ги записвам…

    • gogotattoo каза:

      Да те запишат манафите тебе – видя ли Дръвчо какво обясни на Брадли за твърдостта, хахаха, само дето не каза, че има пещ, но не я ползва – просто в огнището е много по-лесно, тъй и тъй не го интересува твърдоста – и тва требва да е ножар….

    • gogotattoo каза:

      Ама щото е тестова бе – що требва да е 58.7 Рокуела, например 😦

  3. Евгени каза:

    Аааа, той бил купешки уред
    Аз си мислех че си спретнал нещо по схема и чертеж

  4. magnus каза:

    За 60-та год. ли ги пазиш тия снимки, да не забравиш и упътването да сканираш?
    Мен също много ме интересува, ако има някакви специфични изисквания от производителя към повърхността под измервания детайл, или начина на закрепване при самото мерене… и колко подскока има топчето преди да се налюпи 🙂 ..
    … имах един даскал по динамика и кинематика, голем гад беше, бая работи успя да ми набие у главата – внимавай как че ме лъжеш, ако не знаеш някой от отговорите ей :)!

Вашият коментар