> COLD STEEL – копие

Един приятел поръча едно точно копие на острието COLD STEEL LONG HUNTER и нова дръжка на един COLD STEEL WESTERN HUNTER. С голям ентусиазъм се впуснах в направата им:  :D

1. Ето какво се оказа в дръжката на тия ножове:

2. Погадахме малко по дръжките и цялостния силует:

3. Получи се това – острието е копие на оригинала, но е по-дебело /и по-надеждно/:

4. Една снимка да се види хубавият скос, отнесъл доста майни…  :'( – за момента е сведен фул флет и ще има вторичен скос:

5. Ето ги двата :

6. Ето свеждането на дръжките, много е важно, защото и двата ножа ще се ползват за активна полева работа:

7. Едно по едно:

8. Големият ножси има и кания, малкият ще си ползва неговата.

Малко данни: Големият е от 1.4112, чиито аналог е по-популярен с името 440В . Дебелината на острието е 4.2 мм, за разлика от оригинала, който е 2.5 мм. Общата дължина на ножа е колкото една ученическа линия – 29 см, тежи 270 г ; още не е  брандиран, но ще го направя преди да му го дам. Дръжката е от пиланг – бяла акация, много плътно осмолено дърво и на практика не поема никаква импрегнация, но е обработена по правилата с восък, ленено масло и пр. други „тайни“  ;) Нитовете са неръждавейка. Кания телешки бланк, специално за колегата е ушита с ленени конци, за да няма по ножа никаква синтетика. Бланкът е 4 мм, също обработен с всички тайни – не съм я минал с Даниш ойл за да блесне, защото той ще го помъкне по сокаците и по-добре пак да се мине с ленено масло или восъчните смеси, щото след Даниш ойла друго отгоре не се хваща, ако и да изглежда много ефектно.
Малкият си е само с нова дръжка, тя е от бразилско ипе, тя пое малко мазане и стана по-тъмна, нитове неръждавейка, тука една скоба – през цялото време, докато я правех, бях с мисълта, че с този нож ще работи жена, защото ножът е по-нежен, ще реже чудесно но не е за силови акции, така че и дръжката е малко по-прибрана, за нежната женска кунка :) . Забравих – за да стане фултанг за острието е заварена шина неръждавейка с аргон,  така че и този нож е целият неръждаем.

Преди предаване и двата ножа ще бъдат заточени на камъни, с ъгъл, съответстваш на предназначението им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: