>Нож Патрик Суейзи

И този нож има предистория. Преди три години случайно гледах филма Мините на цар Соломон – с Патрик Суейзи…. Та една вечер, пред палатката, нейде в Африка – героят се бръснеше, и се бръснеше с един такъв нож.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножът ми хареса, извадих кадри от филма и така, по картинки стигнах дотук. Дръжката на оригиналния нож е от зъб на брадавичесто прасе, но и досега не успях да намеря такъв. Импрозизирах с еленов рог и всичко останало е мое виждане, защото във филма нямаше подробности.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножът, всъщност, е само един реквизит от филма, но тъй като „работното“ заглавие беше ножът на Патрик Суейзи и така си остана. А Патрик, лека му пръст, беше приятен актьор и най ме изкефи в Мръсни танци, който гледах преди две години 🙂

Това е ножът.

Ножът е изработен от конусна стомана 7MOV – това е добра ножарска неръждавейка. Конусна означава, че заготовката не е от плоска шина,а от трапецовидна; това улеснява направата на скос с по-малък ъгъл. Острието е дълго 15.5 см, дебелината е 3.2 мм, ширина в основата 3.4 см, ъгълът на скоса е 7 градуса – това е много малък ъгъл и позволява такова заточване, че да става за бръснене. Понеже ножът е с рустикален вид, затова му измислих такава кания. Тъй като това е нож, който по дефиниция е предназначен за бръснене, което значи че ще е много остър, затова канията е такава, че да го пази и да не може лесно да се извади. В канията има дървена вложка, има три копчета, така че не може да се отвори случайно, има и две връзки – идеята е да се носи отпред , да виси вертикално на щипка на риза или на презрамката на раница. Това не е сървайвъл нож, така че не се налага да се носи на колана.

Ами това е.

Има няколко филмчета:

http://www.youtube.com/watch?v=iRn0STzVoqI

И снимки от процеса на изработка:

http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/noj-patrik-sueyizi.651449.all

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: