>Нож на Сергей

Нож на Сергей Ковачев

Историята на този нож започва от стоманата – стомана е Becut. Това е една много специфична ножарска стомана, направена специално само и единствено за „кътери“ – машинни ножове за мелачки и пр. в хранително-вкусовата промишленост. Разбира се е неръждавейка – има 0.75 % въглерод и оттама натък доста неща: силиций, манган, хром, молибден, ванадий и НИОБИЙ!!! След закалка максималната твърдост по сертификат е 59 Рокуела. Но предвид предназначението на стоманата от нея трябва да се очаква много добра „резливост“, което е основна характеристика на работния нож. Тази стомана не е популярна, Сергей я внася и има ножове от нея – според него износоустойчивостта и резливостта на остриетата са отлични. Така че, стомата от него и работата от мен. Заготовката беже изрязана на лазер по готов чертеж и представляваше това:

 

Постигнахме решение да променим формата и достигнахме до това:

 

Нататък вече е ясно – сцепен и заварен гард, заварена пета, чирени от венге, плосък скос. Това се вижда и от снимките – заварките са направени с аргон, после за отвърнати с оксижен, така че здравината е гарантирана/и е тествана/. Петата от схемата беше преработена по искане на Сергей – той е голям човек с голяма ръка, така че цялата дръжка е правена с „мярка от място“.

Ами това е. Ножът стана хубав и голям, отне ми доста време и във филмчетата се чува как мрънкам, но всичко направих по правилата, независимо че се забавих, искам дажа, че в нито един момент не направих компромис с качеството и здравината на всички детайли на ножа. Интересно беше, че при полирането тази стомана се държа доста особено, и при пълна полировъчна процедура – по учебник, през всички шкурки до 2000 и полирпасти от груба до последната – полираното острие стана съвсем гладко, но нямаше характерния огледален блясък. Стоеше някак матирано или както аз го оприличих – като „поцинкована ламарина“. В разговор със Сергей логично заключихме, че поради предназначението на тази стомана/немска/при нея са търсени работни качества, а не търговски… В интернет няма много информация за тази стомана, но има сертификат – търсете на Becut.

П.П. Сергей много си хареса ножа, а той има доста ножове 🙂

П.П.1 Обичайния линк за снимките:

http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/noj-na-sergeyi-kovachev.686912

П.П.2 Линк за филмчетата:

http://www.youtube.com/watch?v=KRbounzkxe8

http://www.youtube.com/watch?v=T_Wma3XvbpY

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: