>Ловджийска брадвичка

Малко предистория – От няколко години следя ежедневно двата ножарски форума в България. Във форум – като на форум, знаете как е – хора разни, мнения всякакви, контрол – слаб. И в цялата тая река от споделена информация, винаги когато се заговори за ловен нож има едно странно единодушие – всички измерват качествата на ловния нож в прасета, по точно „колко прасета е оправил“ съответният нож. Става дума за ловния сезон, зимата и за глигани, с цялата условност на това, че не всички прасета са еднакви, не всички „оправячи“ са еднакво сръчни и надали всички знаят как точно се „оправя“ прасе. И след всички тия приказки неизменно се стига до сеченето на костите на прасето, за да не се носи излишен товар…  Сеченето на кости се извършва с наличните ножове и тогава почват разправиите и похабяването на ножовете. Оказва се, че в някои случаи има някой, който носи някаква брадва – каквато има, и почти винаги той е жертва, защото хамалува на брадвата през целия ден, а тя тежи…

Цялата тая шашрма ме наведе на мисли за някакво решение на този казус. Аз самият не съм ловец, но цял живот готвя и много месо и разфасоване на месо е минало през ръцете ми. Кухненският ми инвентар е внушителен, в търсенето на подходящи сечива за съответната дейност. Всякакви ножове, сатъри, китайски сатъри и пр. В крайна сметка изработих този продукт и го нарекох ловджийска брадвичка. Доколкото това е брадвичка, тя ще върши и всяка работа за брадвичка, макар и не свъзана с ловджийството. Костите в едно местно животно /не съм виждал разфасован носорог например/ са два вида, с първо приближение – плътни и кухи, като познатият ни телешки джолан на шайби, и меки кости, като гръбнак, ребра и таз. Вкъщи разфасовам тези кости с китайски сатър – много тънък и тежък.

Тази малка ловджийска брадвичка има режещ ръб 7 см, извит, заточен на 7-8 градуса, изобщо острието е по-скоро малък сатър – това беше и целта. Тежи 375 грама, дължината с дръжката е 24 см, изработена е от стомана 65Г – шина с дебелина 6 мм , ръждаема пружинна стомана, подходяща за такова сечиво – знаещите са наясно. На гърба на острието има още един „режещ“ ръб, който не е остър и е заточен на 55 градуса – това е заточване на каменарско длето. С този ръб и 24 сантиметровата дръжка могат спокойно да се чупят плътните кухи кости, меките ще се секат с острата част.

Това е.

Канийката е малка/нарекоха я портмоне 🙂 / и наистина прилича на портмоне. На гърба има щипка за лесно закачване и сваляне от колана, отпред се закопчава с копче и кожата е изрязана така, че да може да се вади и прибира с една ръка.

Ето видео: http://www.youtube.com/watch?v=CaQfi_WJ93w

Филмчетата са общо три, като има тест върху краченце от сърна – кошмарът за всеки ловен нож!

Ето и линк към останалите снимки, както и от процеса на изработка:

http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/lovdjiyiska-bradvichka.650599

П.П. И тъй както става в най-добрите семейства – след завършване на канийката, тутакси реших, че въобще не ми харесва – концепцията е добра, но кожата е мека и въобще не стои добре. И тъй като това е „прототип“, черната ще остане за няко непретенциозен приятел, а ето и новата кания. Добавени са повече снимки в горния линк.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: