>твърдомер с топче

Това е един твърдомер по скалата на Рокуел – DETROIT HARDNESS TESTER. Много просто устройство – тръба със скала, един магнит в горната страна на тръбата. Като се обърна наопаки магнитът задържа топчето, уредът се фиксира върху повърхността и с едно бутонче се освобождава топчето; по височината на отскока се мери директно твърдостта. Скалата е до 65 Рокуела, което означава, че остриетата на Силвъра и на Ясен няма да ги хване 🙂 Това беше шега. Удобството е, че меренето не оставя следи по основата – освен една минимална ямка от съчмата, но не е дупката от диамантената призма. неудобството е, че трудно се фиксира едно острие, за да може да бъде измерено, но все пак това е контролен уред.

Попадна ми една калибровъчна плочка и с нея направих това видео, за да се види как отскача топчето – много е забавно. Измерването показа малко под 60 Рокуела. С този уред си проверявах чуковете – истинските чукове са с добра твърдост. Разбира се повърхността трябва да е полирана, за да бъде измерването точно. Моята плочка почти няма ненаранен участък, така че подозирам, че е била точно 60 Рокуела.

Обещавам да допълня и снимки.

Едното видео ми го направиха със забавен каданс, за да се види отскокът, а другото е в реално време/риъл тайм 🙂 /

 

Записът е лош, защото скалата е в стъклена тръба, па няма как да го осветиш, ни да фокусираш – ама се разбира.

П.П. Ето линк за снимките.

На мекото желязо се виждат малките ямки от топчето – това желязо беше много меко, 25-30 рокуела. Последната проба е с твърдост почти 60 рокуела – тя е на видеото. Снимал съм неравната повърхност, за да се види, че това е проблем за този твърдомер – трябва повърхността да е полирана, но не ми се полираше тази проба – много зор 🙂

http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/tv-rdomer-s-topche.634043

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: